Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Γλιτσίνια/Γουϊστέρια/Βιστέρια/Wisteria floribunda/Japanese wisteria

Η Γλιτσίνια ή Γουϊστέρια ή  Βιστέρια
(Wisteria floribunda ή Japanese wisteria )  είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Κυαμοειδών (Fabaceae),στην οποία ανήκουν το μπιζέλι και το φασόλι, και προέρχεται από την Ιαπωνία, από όπου μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α το 1830. Από τότε, έχει γίνει ένα από τα πιο ρομαντικά ανθοφόρα φυτά. Είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής για μπονσάι. Δε θα πρέπει να την συγχέουμε με την Πασχαλιά (Syringa vulgaris), το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό φυτό.


Περιγραφή
Η Γλιτσίνια είναι ένα ξυλώδες, φυλλοβόλο αναρριχητικό φυτό που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9m. Το φύλλωμα αποτελείται από γυαλιστερά, σε σκούρο πράσινο χρώμα, πτεροειδή, συμπαγή φύλλα, μήκους 10-30 cm . Τα φύλλα φέρουν 9-13 επιμήκη φυλλάδια που το καθένα έχει μήκος 2-6cm. Η ανθοφορία  της Γλιτσίνιας  είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή της οικογένειας Wisteria, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα
τσαμπιά λουλουδιών (μπορούν να φθάσουν σχεδόν το μισό μέτρο σε μήκος). Ανθίζει συνήθως διαδοχικά πρώτα στη βάση και τελευταία στην άκρη της κάθε συστάδας και παράγει ένα θεαματικό αισθητικό αποτέλεσμα σε μοβ-μπλε χρώμα. Από τα μέσα της άνοιξης εκπληκτικά μακριά κρεμαστά τσαμπιά γεμάτα λουλούδια κατακλύζουν ολόκληρο το φυτό. Τα άνθη έχουν ένα ιδιαίτερο, διακριτικό άρωμα.


Tips
 Η Γλιτσίνια ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις όπου η παραγωγή λουλουδιών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία. Μπορεί να αναρριχηθεί σ’ έναν τοίχο σπιτιού, σε  πέργκολες και σε φράκτες τυλίγοντας τα στελέχη της με τη φορά των δεικτών του ρολογιού (από αριστερά προς τα δεξιά). Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30m σε πλάτος, γι’ αυτό και θεωρείται επεκτατικό. Προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος και το σχήμα της, χρειάζεται τακτικό κλάδεμα. Ωστόσο, η Γλιτσίνια ανθίζει μόνο αφού περάσει από την νεανική στην ενήλικη φάση, μια μετάβαση που μπορεί να διαρκέσει κάποια χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει για όλη την αναμονή. Η διάρκεια ζωής της Γλιτσίνιας είναι πάνω από πενήντα χρόνια.

Infos
Ανακαλύψτε την ομορφιά της Γλιτσίνιας σε όλο της το μεγαλείο επισκεπτόμενοι την παρακάτω διεύθυνση.

Το Wistreria tunnel είναι ένας επίγειος παράδεισος, όπου η ομορφιά της φύσης και η ανθρώπινη ευρηματικότητα και φαντασία συναντώνται, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου