Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Φελίτσια (Felicia amelloides)

Η Φελίτσια (Felicia amelloides)
αιχμαλωτίζει το βλέμμα όπου και αν φυτευτεί. Η μπλε μαργαρίτα είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Αστερίδων (Asteraceae). Κατάγεται από τη Νότια Αφρική, όπου τα εντυπωσιακά καταγάλανα άνθη της με το ηλιόλουστο κίτρινο κέντρο κοσμούν τους περισσότερους  κήπους με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Καθώς το μπλε είναι ένα δύσκολο χρώμα για έναν κήπο, η Φελίτσια είναι σίγουρα ένα φυτό που θα τραβήξει την προσοχή. Η Φελίτσια θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από έναν Γερμανό αξιωματούχο, τον Herr FelixA.



Περιγραφή
Η Φελίτσια είναι ένας ποώδης, πολυετής, αειθαλής μικρός θάμνος που φτάνει συνήθως τα 30-60 εκατοστά ύψος και 50 cm πλάτος. Λόγω των μικροσκοπικών, σκληρών τριχιδίων στα κλαδιά και τα φύλλα της, δίνουν την αίσθηση  γυαλόχαρτου στην αφή. ‘Έχει πυκνή διακλάδωση και συχνά σκούρους κοκκινωπούς μίσχους. Τα φύλλα είναι τραχιά, τριχωτά και ελλειπτικά. Έχουν σκούρο πράσινο χρώμα στο πάνω μέρος και ανοιχτό πράσινο από κάτω. Σύνθετα εντυπωσιακά μπλε λουλούδια με έντονο κίτρινο κέντρο και διάμετρο περίπου 30 mm κοσμούν τους γυμνούς μίσχους της, μήκους μέχρι 180 mm. Πράσινα βράκτια περιβάλλουν τη βάση του λουλουδιού. Η Φελίτσια ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Σε αντίθεση με άλλες μαργαρίτες, τα λουλούδια της δεν κλείνουν τη νύχτα.



Πληροφορίες
Εκτός από την ομορφιά της, η Φελίτσια έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αντέξει στις περισσότερες καιρικές συνθήκες και τύπους εδαφών. Στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικό, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και για τη σταθεροποίηση αμμόλοφων, χάρη στην ικανότητά του να αντέχει σε ξηρές περιοχές. Είναι ταχείας ανάπτυξης, με μεγάλη ανθοφορία και μεγάλη διάρκεια ζωή. Χάρη στην
αντοχή της στην ξηρασία και τον άνεμο, η Φελίτσια χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μέτριο πότισμα σε τακτική βάση κυρίως κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Συμπεριφέρεται εξίσου καλά σε κήπους, σε βραχόκηπους ή σε γλάστρες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και ελαφριά, αμμώδη εδάφη.


Tips
Κόψτε τα άνθη μόλις μαραθούν για να διατηρήσετε τη συνεχή ανθοφορία όσο το δυνατόν περισσότερο. Κλαδέψτε ελαφρά το φυτό, όταν αρχίζει να δείχνει κουρασμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια στο τέλος της ανθοφορίας του κλαδέψτε  αυστηρά για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές, η Φελίτσια  έχει μεγάλη διάρκεια 
ζωής και ζει περίπου πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου