Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Καμπανούλα (Campanula glomerata)

Καμπανούλα (Campanula glomerata)
είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών του γένους Campanula, που ανήκει στην οικογένεια  Campanulaceae. Η ετυμολογία αυτού του φυτού είναι αρκετά έξυπνη. Το όνομα του γένους Campanula προέρχεται από το λατινικό campana , που σημαίνει μικρή καμπάνα. Το όνομα του είδους, glomerata, αναφέρεται στην αυστηρή ομαδοποίηση των μεμονωμένων λουλουδιών συγκεντρωμένα στην κορυφή του στελέχους . Η Καμπανούλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αγγλία, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί το λουλούδι σύμβολο του Rutland County στο East Midlands. Η Καμπανούλα είναι επίσης γνωστή και με την ονομασία "Dane's Blood" (το αίμα των Δανών) από την εποχή των εκστρατειών των Βίκινγκς στα βρετανικά νησιά.

Περιγραφή
Η Καμπανούλα είναι από τα πιο δημοφιλή  πολυετή φυτά και θεωρείται ένας παλιός οπαδός του ανθρώπου, αν και αρκετές φορές έχει χαρακτηριστεί ως ένα εξωγήινο είδος. Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος 20-60 εκατοστά, με ανώτατο όριο τα 90 εκατοστά. Το στέλεχος είναι απλό, όρθιο και πυκνά  τριχωτό. Τα φύλλα είναι δύο τύπων - βάσης και στελέχους. Τα φύλλα βάσης έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και είναι ωοειδή  έως λογχοειδή, με μίσχο και συχνά ελαφρώς καρδιόσχημα. Τα φύλλα στελέχους εναλλάσσονται στη στοίχιση και είναι λογχοειδή. Έχουν τριχωτές κυματιστές
άκρες και είναι χωρίς κοτσάνια (άμισχα), ενώ το κάτω μέρος τους είναι πιο ανοιχτόχρωμο με μακριές υπόλευκες τρίχες στις φλέβες. Η ταξιανθία σχηματίζεται από 15-20 άμισχα, ακτινομορφικά και ερμαφρόδιτα ενιαία λουλούδια μεγέθους περίπου 2 έως 3 cm. Εμφανίζονται σε τσαμπιά στην άκρη του στελέχους και στις μασχάλες των ανώτερων φύλλων. Τα άνθη έχουν σχήμα καμπάνας με πέντε σκούρο ιώδες μπλε ή μπλε-μοβ πέταλα. Μικρά τριχωτά βράκτια σαν φύλλα εμφανίζονται ανάμεσα στα λουλούδια. Ο κάλυκας είναι πράσινος, τριχωτός, με 5 λοβούς με μυτερές άκρες. Από το κέντρο της καμπάνας ξεπροβάλλουν πέντε στήμονες με κίτρινους ανθήρες που γυρνούν προς το πίσω μέρος της στεφάνης. Η περίοδος  ανθοφορίας  εκτείνεται όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Infos

Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί στην Βόρεια εύκρατη ζώνη της Ευρασίας, από την Ευρώπη προς την Ιαπωνία.. Φύεται σε δάση, ξηρά λιβάδια και ορεινές περιοχές όπου δεν έχει πολύ υγρασία. Χρειάζεται ήλιο ή τουλάχιστον μερική σκίαση. Προσαρμόζεται σε διάφορα εδάφη και εξαπλώνεται με παραφυάδες. Αμέσως μετά την ανθοφορία, μη διστάσετε να «ψαλιδίσετε» αυστηρά το φυτό προκειμένου να διατηρήσει ένα χαμηλό, συμπαγές σχήμα. Τα άνθη της Καμπανούλας είναι ιδανικά για να στολίζετε το βάζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου