Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Λεβάντα

Η Λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες την κατατάσσουν ανάμεσα στα 20 πιο σημαντικά βότανα και δίκαια της χάρισαν τον τίτλο “Μπλε Χρυσάφι”. Η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600π.χ. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας.  Η σημερινή της ονομασία προέρχεται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους  και τη λατινική ρίζα (lavare-πλένω, ή livendula- εκείνο που έχει μπλε χρώμα). Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 39 είδη του γένους της λεβάντας.


Λεβάντα η στενόφυλλος, η ασημόφυλλη
(Lavandula angustifolia "Richard Gray")
Ένας όμορφος, αειθαλής και αρωματικός ανθοφόρος θάμνος που καλύπτεται από άνθη καθ’ όλο το καλοκαίρι. Έχει ελκυστικό ασημί φύλλωμα. Διαθέτει όμορφα στελέχη με αρωματικά λουλούδια στο μπλε του ουρανού με ιώδεις αποχρώσεις που υψώνονται πάνω από το φύλλωμα από τις αρχές έως τα τέλη του καλοκαιριού. Τα λουλούδια ενδείκνυνται για  κοπή.  Απαιτεί σχετικά χαμηλή συντήρηση και μπορεί να κλαδευτεί οποιαδήποτε στιγμή.  Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χαμηλές μπορντούρες ή οριοθετήσεις σε κήπους. Φυτέψτε την κοντά στις πόρτες και τις διαβάσεις πεζών, όπου μπορεί να εκτιμηθεί το υπέροχο άρωμα της.



Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
ενδημική στη Μεσόγειο, στα νησιά του Ατλαντικού και την Αραβική χερσόνησο, ταυτοποιήθηκε ως είδος μόλις το 1576 από τον  Φλαμανδό ιατρό και βοτανολόγο Carolus Clusius, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που περιέγραψε τα είδη της λεβάντας. Είναι ένας ελκυστικός θάμνος με μια μακρά ιστορία καλλιέργειας εξαιτίας της εκτεταμένης περιόδου ανθοφορία της και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι ένας έντονα αρωματικός θάμνος με το τυπικό άρωμα λεβάντας. Έχει όρθια κλαδιά, ξυλώδη στη βάση και παράγει μεγάλους μίσχους λουλουδιών. Τα φύλλα είναι  γκρι-πράσινα, γραμμικά ή λογχοειδή με οδοντωτές άκρες και ελαφρώς ασαφή υφή. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες στην άκρη λεπτών γκρι μίσχων και αποτελούνται από μπλε-μοβ, χαρτώδη βράκτια και μικροσκοπικά, ανοιχτόχρωμα μοβ-μπλε λουλούδια.


Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia)
εγγενής στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου, διαθέτει την ισχυρότερη μυρωδιά από όλα τα άλλα είδη. Η  Lavandula latifolia είναι ένας έντονα αρωματικός θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 30-80 εκατοστά. Τα φύλλα είναι αειθαλή, μήκους 3-6 cm και πλάτους 5-8 mm. Τα λουλούδια είναι ανοιχτό λιλά, εμφανίζονται στο πάνω μέρος  μίσχου μήκους 20-50 εκατοστά και ανθίζουν από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Είναι  ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και στην αλμύρα του θαλασσινού αέρα. Πρόκειται για έναν εμπορικά σημαντικό και πολύ αρωματικό θάμνο, που καλλιεργείται για τα άνθη του για την παραγωγή αιθέριου ελαίου για την αρωματοθεραπεία και αρωματοποιϊα, για την κηπευτική του αξία και την παραγωγή μελιού. Πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, ηρεμιστική, αντικαταθλιπτική και μυοχαλαρωτική ιδιότητα και είναι επίσης αποτελεσματική για εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου