Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μοβ Αλαμάντα

Μοβ Αλαμάντα (Allamanda blanchetii ή purple allamanda)
είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Αποκυνοειδών.  Κατάγεται από την Βραζιλία και στην ουσία πρόκειται για ένα υβρίδιο του γένους Allamanda. Το όνομα του γένους Allamanda τιμά τον Ελβετό βοτανολόγο και γιατρό Frédéric-Louis Allamanda.
Η Μοβ Αλαμάντα είναι κατάλληλη και για εσωτερικούς χώρους. Αποτελεί ένα θαυμάσιο φυτό, με πλούσια ανθοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσδίδει μια τροπική αίσθηση.



Περιγραφή
Η Μοβ Αλαμάντα είναι ένα θαμνώδες αναρριχητικό φυτό που μπορεί να φτάσει 1.5m - 2.0m ύψος. Μπορεί να καλλιεργηθεί ή ως αναρριχώμενο ή ως θάμνος. Έχει λεπτά, κυρτά, ξυλώδη κλαδιά. Ο φλοιός είναι καφέ, αυλακωτός στα ώριμα στελέχη και κίτρινο-πράσινος στα νεότερα κλαδιά. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά στο σχήμα, ελαφρώς συγκεχυμένα, πράσινα προς κίτρινο-πράσινα τοποθετημένα αντικριστά το ένα με το άλλο πάνω στα στελέχη.  Τα μοβ λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας και κίτρινα στο λαιμό έχουν ακτινικά συμμετρικούς λοβούς που συνήθως είναι ελαφρώς στριμμένοι σαν μικρά πτερύγια έλικα. Είναι πολύ επιδεικτικά και εμφανίζονται από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο (ενώ σε σταθερά θερμά κλίματα ή σε εσωτερικούς χώρους ,το φυτό ανθίζει όλο το χρόνο). Οι
καρποί είναι ακανθώδης κάψουλες που περιέχουν σπόρους.

Στο φυσικό της περιβάλλον (τροπικό κλίμα) καλλιεργείται ως φυτό εξωτερικού χώρου. Στις εύκρατες περιοχές, η Αλαμάντα μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε εσωτερικούς ή προστατευμένους χώρους για το χειμώνα. Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα, όξινα εδάφη για την καλύτερη ανάπτυξη. Αν και κάπως ανθεκτική στην ξηρασία, δείχνει και αναπτύσσεται  καλύτερα με ομοιόμορφα υγρές συνθήκες.



Tips

Ο χυμός της θεωρείται καθαρτικό και εμετικό όταν χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις. Σε μεγαλύτερες δόσεις είναι δηλητηριώδης όπως και όλα τα μέρη του φυτού, εάν καταποθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου