Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Στερλίτσια ή Πουλί του Παραδείσου

Στερλίτσια (Strelitzia reginae)
κατάγεται από την Νότια Αφρική. Είναι επίσης γνωστή ως «Πουλί του Παραδείσου». Πήρε το όνομα Στερλίτσια (Stelitzia) προς τιμήν της Bασίλισσας Charlotte της Βρετανίας, σύζυγος του Γεωργίου ΙΙΙ, από τον οίκο του Mecklenburg –Strelitz,  ενώ το διακριτικό  “reginae” είναι λατινικό και σημαίνει «της βασίλισσας». Το Πουλί του Παραδείσου είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά καλλωπιστικά φυτά στον κόσμο. Εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1773.
                             

Περιγραφή
Η Στερλίτσια είναι μονοκοτυλήδονο ανθοφόρο φυτό. Φτάνει μέχρι τα 2 m ύψος, με μεγάλα, ισχυρά φύλλα μήκους  25-70 cm και πλάτους 10-30 cm, που παράγονται με μίσχους μήκους μέχρι 1 μ. Τα φύλλα που μοιάζουν με της μπανάνας είναι αειθαλή και διατεταγμένα σε δύο τάξεις, δημιουργώντας ένα σχήμα βεντάλιας. Τα λουλούδια στέκονται πάνω από το φύλλωμα στις άκρες ενός μακρύ μίσχου. Το σκληρό περίβλημα, που μοιάζει με ράμφος, από το οποίο προκύπτει το λουλούδι ονομάζεται η σπάθη. Καθώς
φύεται κάθετα προς το στέλεχος μοιάζει με το κεφάλι και το ράμφος ενός πουλιού. Τα λουλούδια, που αναδύονται ένα κάθε φορά από την σπάθη, αποτελούνται από τρία λαμπερά πορτοκαλί σέπαλα και τρία μοβ-μπλε ή λευκά πέταλα. Δύο από τα μπλε ή λευκά πέταλα συνδέονται μαζί για να σχηματίσουν ένα βέλος που μοιάζει νεκτάριο. Όταν οι Νεκταρινιίδες (sunbirds) κάθονται πάνω στο λουλούδι για να πιούν το νέκταρ, τα πέταλα ανοίγουν για να καλύψουν τα πόδια τους με γύρη.
Η Στερλίτσια έχει αργή ανάπτυξη και δεν θα
ανθίσει μέχρι να περάσουν τρία έως πέντε έτη. Είναι ένα φυτό χαμηλής συντήρησης που είναι εύκολο να αναπτυχθεί στον κήπο.
Είναι αρκετά ανεκτική σε όλους τους τύπους εδάφους και χρειάζεται λίγο νερό. Αν την φροντίσουμε σωστά, θα ανθίσει αρκετές φορές μέσα σε ένα χρόνο.
Συμπεριφέρεται άριστα σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά και σε ημι-σκιά.


Tips
Τα λουλούδια της Στερλίτσιας είναι αρκετά μεγάλης διάρκειας από τη στιγμή
που θα εμφανιστούν, ακόμα κι αν κοπούν. Η μέγιστη  ανθοφορία της  κυμαίνεται  το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά είναι επίσης ανθεκτικά στο αέρα και αναπτύσσονται καλά σε παράκτιους κήπους.  Ωστόσο η  Στερλίτσια είναι ευαίσθητη στο κρύο. Για το λόγο αυτό συνίσταται να φυτεύεται κοντά στο σπίτι  για να προστατεύεται από τον παγετό, καθώς μπορεί να βλάψει τα λουλούδια και τα φύλλα. Μπορεί όμως να τοποθετηθεί και σε εσωτερικούς χώρους, σε γλάστρα, αρκεί να βρίσκεται σε ένα καλά φωτισμένο, ηλιόλουστο σημείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου