Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Δουράντα (Duranta erecta)

Δουράντα (Duranta erecta)
είναι ένα είδος ανθοφόρων θάμνων στην οικογένεια Verbenaceae, εγγενής από το Μεξικό έως τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική και γνωστή επίσης με τα  ονόματα Golden Dewdrop (Χρυσή Δροσοσταλίδα), Pigeon Berry (Μούρο του Περιστεριού) και Skyflower (Λουλούδι του Ουρανού). Το όνομα του φυτού είναι προς τιμήν του Castor Durantes, έναν Ιταλό βοτανολόγο του  δέκατου πέμπτου αιώνα.  Η Δουράντα καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε  τροπικές και θερμές υποτροπικές περιοχές. 
Τα επιδεικτικά λουλούδια της που την καθιστούν επιθυμητή για τους κήπους, προσελκύουν τις πεταλούδες.


Περιγραφή
Η Δουράντα είναι ένας αειθαλής θάμνος ή (πιο σπάνια) ένα μικρό δέντρο. Μπορεί να φτάσει  έως 6 m ύψος και αντίστοιχο πλάτος. Στα ώριμα φυτά  εμφανίζονται μασχαλιαία αγκάθια, τα οποία όμως   απουσιάζουν από τα  νεότερα. Τα φύλλα έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, ελλειπτικά έως ωοειδή, αντίθετα, και φτάνουν τα 7,5 cm μήκος και 3,5 εκατοστά πλάτος, με μίσχο 1,5 εκατοστά. Τα λουλούδια της (που μοιάζουν με της ορχιδέας) είναι ανοιχτό μπλε ή λεβάντα, παράγονται σε συστάδες στην άκρη των μίσχων και  ανθίζουν
αφειδώς από το καλοκαίρι μέχρι τα πρώτα κρύα. Τα λουλούδια  αυτού του τροπικού θάμνου έχουν ένα υπέροχο άρωμα που μυρίζει σαν ένα μείγμα από βανίλια και λεβάντα. Ο καρπός είναι ένα μικρό σφαιροειδές κίτρινο ή πορτοκαλί μούρο διαμέτρου περίπου11 mm και περιέχει αρκετούς σπόρους.


Tips
Η Δουράντα έχει πολύ μικρές απαιτήσεις συντήρησης. Της αρέσει το νερό, αλλά είναι εξίσου ανθεκτική στην ξηρασία.  Αποδίδει πολύ καλά στον πρωινό και τον απογευματινό ήλιο, αλλά γενικά είναι ανθεκτική στη θερμότητα. Η Δουράντα ανέχεται όξινα έως ελαφρά αλκαλικά εδάφη και είναι μερικώς ανεκτική στο αλάτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστάδες και σε
μπορντούρες. Για να διατηρηθεί ακμαία η ανθοφορία , πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά από τη στιγμή που είναι φορτωμένη με  μούρα. Μην ανησυχείτε όμως, θα επανέλθει πλήρως σε ελάχιστες εβδομάδες.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού γιατί είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου