Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πανδωρέα


Πανδωρέα (Pandorea jasminoides ή Bower of Beauty )
είναι ένα αναρριχητικό φυτό αυστραλιανής καταγωγής και μέλος της οικογένειας Bignoniaceae. Το όνομα του προέρχεται από την Πανδώρα της ελληνικής μυθολογίας,  την  πρώτη θνητή γυναίκα σταλμένη στη γη από τους θεούς.  Ο Γάλλος βοτανολόγος Edouard Spach το 1840 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτό το όνομα για να περιγράψει το συγκεκριμένο φυτό επειδή ο καρπός του( μια κάψουλα με πολυάριθμους καφέ φτερωτούς σπόρους) του θύμισε κατά κάποιον τρόπο το κουτί της Πανδώρας. Το ειδικό επίθετο "jasminoides" σημαίνει «σαν γιασεμί».

                                          
 Περιγραφή
Είναι ένα αειθαλές, έντονα ξυλώδες αναρριχητικό φυτό, που συναντάμε συνήθως σε τροπικά και υποτροπικά δάση και θερμές εύκρατες περιοχές. Τα γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα είναι ως επί το πλείστον αντικριστά  ή σε σπείρες των τριών, 12 έως 20 cm  μήκους.  Κάθε φύλλο αποτελείται από 4-7 μικρότερα φύλλα με λογχοειδές προς ωοειδές  σχήμα. Τα λουλούδια είναι λευκά ή απαλό ροζ σε σχήμα τρομπέτας με τριχωτό κέντρο, μέχρι 6 cm μήκος,  με λοβούς  2  έως 3 εκατοστά μακρύς, και εμφανίζονται σε συστάδες από το τέλος της άνοιξης έως αργά το καλοκαίρι.
Η Πανδωρέα αναπτύσσεται στα περισσότερα εδάφη που είναι υγρά και καλά στραγγιζόμενα (όξινα εδάφη είναι επίσης κατάλληλα). Τα νεαρά φυτά χρειάζονται τακτικό πότισμα μέχρι να αναπτύξουν επαρκές ριζικό σύστημα. Τα ώριμα φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό και μπορούν να επιβιώσουν σε περιόδους ξηρασίας. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες ή με μερική σκιά. Επαρκές φως του ήλιου είναι απαραίτητο για την καλή ανθοφορία και ως αναρριχητικό φυτό  τροπικών δασών θα αναπτυχθεί για να φτάσει το φως του ήλιου.




 Tips
Λόγω της άριστης συμπεριφοράς του φυτού  στο εσωτερικό των αστικών περιοχών, θεωρείται ότι είναι ανθεκτικό στο νέφος.
Ωστόσο, παρουσιάζει μειωμένη ανθεκτικότητα στο ψύχος (μέχρι 5C), γι’αυτό σε ψυχρότερες περιοχές θα πρέπει να του παρέχεται προστασία το χειμώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου