Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Μανδεβίλια

Βάλτε λίγη από τη ζέστη των τροπικών κλιμάτων στο σπίτι σας με τα έντονα χρωματιστά λουλούδια της Μανδεβίλια (Mandevilla splendens) που ονομάζεται επίσης Βραζιλιάνο γιασεμί, ένα τροπικό και υποτροπικό ανθοφόρο αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνιδών(Apocynaceae). Εγγενής στα δάση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, δυστυχώς δεν συναντάται πλέον στο φυσικό της περιβάλλον. Πρωτο-περιγράφεται ως γένος το 1840. Πήρε το όνομά της από τον Henry Mandeville (1773-1861), ένα Βρετανό διπλωμάτη και κηπουρό.


Περιγραφή
Η Μανδεβίλια είναι ένα αειθαλές αναρριχητικό φυτό με γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα έως 20 εκατοστά μήκος, επιμήκη με ελλειπτικό σχήμα, ιδανικό για γλάστρες σε βεράντες και μπορεί να φτάσει το ύψος των 4,5 μέτρων.
Από την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο παράγει υπέροχα, σωληνοειδή άνθη. Τα μεγάλα αρωματικά άνθη της είναι σε σχήμα καμπάνας και εμφανίζονται σε ομάδες τριών έως πέντε σε αφθονία κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.

Tips

Η Μανδεβίλια  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον παγετό γι’ αυτό προτιμά θέσεις που να της παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη.  Χρειάζεται υποστήριξη για να αναρριχηθεί, γι’αυτό  φυτέψετε τη κοντά σε μια πέργκολα ή σε τοίχο με στηρίγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου