Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Κλερόδεντρο ή Mατωμένη Kαρδιά

Κλερόδεντρο :
Clerodendrum thomsoniae (Mατωμένη  καρδιά) και Clerodendrum splendens (φλεγόμενη κληματαριά)  είναι ιθαγενή στην τροπική δυτική Αφρική. Και τα δύο είναι είδη ανθοφόρων φυτών του γένους Clerodendrum της οικογένειας Lamiaceae. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι τύποι Κλερόφεντρου είναι εξαιρετικά επεμβατικές, το Clerodendrum  thomsoniae  και το Clerodendrum splendens έχουν ήπια, μη επιθετική συμπεριφορά και φτάνουν περίπου τα 3-5 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη. Στην καλλιέργεια το Clerodendrum  splendens έχει κερδίσει το βραβείο Garden  Merit της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών.







Περιγραφή 

Το Clerodendrum  thomsoniae ή Ματωμένη Καρδιά  είναι ένα αειθαλές υπο-τροπικό αναρριχητικό φυτό που αναδιπλώνει τους έλικες του γύρω από υποστήριγμα  ή μπορείτε  απλά να το αφήσετε εξαπλωθεί ελεύθερα πάνω από το έδαφος. Τα στελέχη φέρουν ωοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και τερματικές ανθήλες 10 εκατοστά πλάτος με εκθαμβωτικά βυσσινί λουλούδια και περιβάλλονται από λευκό κάλυκα. Η Ματωμένη  Καρδιά αποδίδει καλύτερα σε μερική σκιά ή έμμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να ανεχθεί πλήρες φως του ήλιου με πολλή υγρασία. Το φυτό προτιμά πλούσια, γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.



Το Clerodendrum splendens ή Φλεγόμενη Κληματαριά είναι επίσης ένα αειθαλές αναρριχητικό φυτό, αλλά με ανθήλες  λαμπερών κόκκινων λουλουδιών το καλοκαίρι. Ζαρωμένα, βαθιά φλεβώδη φύλλα δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό για τα εντυπωσιακά  λουλούδια που κοσμούν το φυτό.  Τα φύλλα του έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα  όταν κάνουν την εμφάνισή τους και στη συνέχεια μετατρέπονται σε γυαλιστερό σκούρο πράσινο. Τα λουλούδια καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τους μίσχους και ανθίζουν σε μεγάλες συστάδες. Είναι σωληνοειδή, πενταπέταλα, πορτοκαλί-κόκκινο και περιβάλλονται από μωβ-κόκκινο κάλυκα.






Tips
 Με ελάχιστη θερμοκρασία 10 ° C απαιτεί προστασία κατά τους χειμερινούς μήνες, στις περισσότερες εύκρατες περιοχές .Κατά το λήθαργο του χειμώνα, χρειάζεται μόνο τόσο πότισμα όσο για  να κρατηθεί το χώμα υγρό. Στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, το κλάδεμα  πριν προκύψει η νέα βλάστηση είναι απαραίτητη, για να  ενθαρρύνετε την παραγωγή βλαστών με έντονη ανθοφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου