Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Λευκάνθεμο

Λευκάνθεμο (Leucanthemum ή Shasta daisy)
είναι ένα υβρίδιο από διάφορες μαργαρίτες δημιουργώντας μια διαγενετική διασταύρωση του είδους από τρεις ηπείρους. Δημιουργήθηκε από τον αμερικανικό κηπουρό Luther Burbank το 1890 στον πειραματικό κήπο του κάτω από τη σκιά του βουνού Shasta στη βόρεια Καλιφόρνια. Ονομάστηκε έτσι από το όρος Shasta, επειδή τα πέταλά του είχαν το χρώμα του χιονιού και από τότε  το Λευκάνθεμο ή  η μαργαρίτα  Shasta παραμένει ένα αγαπημένο φυτό κήπου και εδαφοκάλυψης. Το Λευκάνθεμο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένο λουλούδι. Είναι εύκολο στην καλλιέργειά και εύκολα διαθέσιμο.



Περιγραφή
Το Λευκάνθεμο είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με ισχυρή ανθοφορία στην κλασική εμφάνιση μαργαρίτας από λευκά πέταλα γύρω από ένα μεγάλο κίτρινο δίσκο. Φτάνει τα  60-90 εκατοστά ύψος και ανθίζει  για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο με χαρούμενα φωτεινά λευκά λουλούδια  πάνω σε μακριά πράσινα στελέχη. Τα άνθη είναι αρκετά μεγάλα , λευκά σαν το χιόνι, με ακτινωτά πέταλα γύρω από χρυσοκίτρινους δίσκους.  Το φύλλωμα έχει  γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα φύλλα. Τα φύλλα έχουν μακρόστενο σχήμα , είναι σχεδόν αειθαλή  και παχιά.  Υπάρχουν μικρότερα

φύλλα στα όρθια στελέχη που φέρουν τα άνθη.


Tips
Το Λευκάνθεμο αποδίδει καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη  και σε πλήρη ήλιο.  Δώστε του άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.  Μπορεί ακόμη και να ανεχθεί σύντομες περιόδους σε  υγρά εδάφη το καλοκαίρι, αλλά θα πεθάνει αν το έδαφος είναι υγρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα Λευκάνθεμο μπορεί άριστα να  χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες με ποικίλα από πολυετή φυτά.  Τα λευκά λουλούδια του που τραβούν αμέσως τα βλέμματα «φωτίζουν» οποιοδήποτε παρτέρι ή μπορντούρα. Το 

αποτέλεσμα είναι εξίσου μαγευτικό είτε φυτεύεται σε μάζες, είτε σε  μικρές ομάδες ακόμα και μεμονωμένα.  Αλλά και ως κομμένο άνθος το Λευκάνθεμο προσφέρει την ομορφιά του για αρκετές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου