Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Βιγόνια

Βιγόνια (Begonia)
είναι ένα γένος πολυετών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Begoniaceae που καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά. Η Βιγόνια είναι το πέμπτο μεγαλύτερο γένος των αγγειόσπερμων, το οποίο περιέχει 1.795 διαφορετικά είδη φυτών. Οι Βιγόνιες προέρχονται από υγρά υποτροπικά και τροπικά κλίματα. Το όνομα του γένους επινοήθηκε από τον Γάλλο βοτανολόγο Charles Plumier  προς τιμήν του Michel Bégon, πρώην κυβερνήτη της γαλλικής αποικίας του Saint-Domingue (τώρα Αϊτή)και εγκρίθηκε το 1753 από τον Carl Linnaeus (Σουηδός βοτανολόγος). Οι διάφορες ομάδες της Βιγόνιας έχουν διαφορετικές απαιτήσεις καλλιέργειας, αλλά τα περισσότερα είδη απαιτούν ζεστές θερμοκρασίες. Στην Αυστραλία το φεστιβάλ Ballarat Begonia Festival πήρε το όνομά του από το λουλούδι.
Είδη
 1o : Αν ψάχνετε για ένα πολύχρωμο, όμορφο λουλούδι για να κοσμήσει τον κήπο σας ή το μπαλκόνι σας, δοκιμάστε τις κονδυλώδεις Βιγόνιες (Tuberous begonias). Με καταγωγή από την τροπική Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική, είναι ένα λουλούδι εύκολο στην καλλιέργειά του, χρειάζεται μέτρια φροντίδα και θα σας ανταμείψει με μια υπέροχη ανθοφορία όλο το καλοκαίρι. Ευδοκιμεί σε σκιερά σημεία όπου λίγα άλλα φυτά με μεγάλες περιόδους άνθισης και τόσο εντυπωσιακά λουλούδια μπορούν να αναπτυχθούν. Είναι δημοφιλής για τα όμορφα λουλούδια της, τα οποία βγαίνουν σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και σομόν, καθώς και δίχρωμα. Τα λουλούδια μπορεί να είναι μονά ή διπλά, απλά, αναστατωμένα ή οδοντωτά. Τα διπλά λουλούδια είναι αρσενικά και τα μονά λουλούδια θηλυκά.



2o : Βιγόνια η Αειανθής (Begonia Semperflorens) Eίναι ένα πολυετές είδος Βιγόνιας, ανθεκτικό τόσο στο χειμώνα όσο στα ζεστά και υγρά καλοκαίρια. Είναι ένα συμπαγές, θαμνώδες φυτό με  ινώδεις ρίζες που διαθέτει σαρκώδη στελέχη,  σκούρα πράσινα προς χάλκινα φύλλα και χαλαρές συστάδες με μονά ή διπλά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ ή κόκκινο. Τα  λουλούδια ανθίζουν αξιόπιστα καθ 'όλη την καλλιεργητική περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο. Είναι εύκολη στην καλλιέργειά της. Προτιμά τα μέτρια γόνιμα, υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και τις θέσεις με μερική σκιά.





3ο : Bιγόνια  Dragon Wing (Φτερά του Δράκου). Αυτό το εξωτικό λουλούδι διαθέτει χαλαρές συστάδες κόκκινων ή ροζ άνθη σε σχήμα καμπάνας. Τα γυαλιστερά, σκούρα πράσινα φύλλα της, σε σχήμα φτερού, πλαισιώνουν τα λουλούδια. Είναι εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του αφού έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Έχει ιδιαίτερη αντοχή στη θερμότητα και  ευδοκιμεί καλύτερα σε θέσεις με μερική ή πλήρη σκιά. Επιλέξτε μια καλά στραγγιζόμενη περιοχή. Μπορεί  να φτάσει σε μέγιστο ύψος από 35 έως 40 εκατοστά και πλάτος από 35 έως 45 cm.



4ο: Βιγόνια Κρεμαστή (Begonia Illumination). Ένα εξαιρετικό θαμνώδες είδος Βιγόνιας με ασταμάτητη ανθοφορία. Είναι μια κρεμαστή Βιγόνια  με οβάλ, γυαλιστερά φύλλα και διπλά λουλούδια (πλάτους 8cm) σε μικρές συστάδες που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι. Αυτό το πολύχρωμο μείγμα θα κάνει τα καλάθια σας να ξεχειλίζει με χρωματιστά ουράνια τόξα του όλο το καλοκαίρι.



5ο: Βιγόνια Δενδρώδης( Begonia Coccinea).  Έχει μόνο λίγους μίσχους όπως του μπαμπού, που μπορούν να φτάσουν μέχρι το 1m ύψος και  δερματώδη, επιμήκη λοξά προς ωοειδή φύλλα μήκους 10-15cm  με ελαφρώς οδοντωτές, κυματοειδές άκρες. Τα φύλλα είναι πράσινα στην απόχρωση του γρασιδιού και κόκκινα στις άκρες, τοποθετημένα ασύμμετρα στους μίσχους. Τα  κοραλλί κόκκινα λουλούδια εμφανίζονται σε μεγάλες  συστάδες που κρέμονται από κόκκινα κοτσάνια από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.





6ο: Δενδροβιγόνια ή Βιγόνια της Λουκέρνης ή Φτερά Αγγέλου (Angel Wing Begonia). Το όνομα "Φτερά Αγγέλου" προέρχεται από το σχήμα των μεγάλων φύλλων του λουλουδιού τα οποία είναι σκούρα πράσινα, συχνά με μεταλλικές ασημί κηλίδες. Η κάτω πλευρά του φύλλου  είναι συνήθως ένα βαθύ κόκκινο. Τα κόκκινα λουλούδια κρέμονται σε συστάδες και η ένταση του χρώματος των λουλουδιών και των φύλλων εξαρτάται από το πόσο φωςδέχεται το φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου